neděle 29. ledna 2017

Kam za Cézannem 2: hora Sainte-Victoire a lom Bibémus


V minulém článku jsme začali představovat místa, která jsou spjatá s Paulem Cézannem a která jsou zároveň i pro nás osobně a malířsky významná. Nyní v tomto tématu pokročíme, a to představením velké Cézannovy inspirace, hory Sainte-Victoire.
Zdeněk Marčík: Ohnivá hora




Sainte-Victoire: Místo plné inspirace

Hora Sainte-Victoire je součásti masivu Sainte-Baume a pro lidi z okolí Aix en Provence byla tím, co pro Čechy Říp. Na jejím vrcholu byl vybudován velký železný kříž a v sedle mezi vršky je klášter, který není vidět, dokud k němu nevyjdete. Klášter už však není v provozu.
Cézanne se k Sainte Victoire jako malířskému motivu vracel během celého svého života. Hledal motivy, které ho zajímaly malířsky, které mohl zajímavě uchopit – nešlo mu o malování hradů nebo kostelů. Hora je dominující masiv této končiny, umožňuje ztvárnit složitý hmotný objekt. Díky tomu, že se k ní Cézanne často vracel, na jeho obrazech můžeme sledovat vývoj v jeho malířském stylu: přechod od realističtějších obrazů k vlastnímu stváření prostoru, na které navazovali další umělci, jako třeba Picasso (který si u Hory mimochodem také zakoupil zámeček: i pro něj byla zdrojem inspirace).

Cézanne: Mont Sainte-Victoire
 Naše obrazy s motivy Sainte-Victoire:

Zdeněk Marčík: Panorama Sainte-Victoire



Zdeněk Marčík: Borovice před Sainte-Victoire


Jan Marčík: Červená cesta


Jan Marčík: Bílá borovice

 

 Lom Bibémus

V oblasti u Sainte-Victoire najdeme také velký lom Bibémus: barva místní půdy si o malování vyloženě říká. I tento lom Cézanne maloval.

Paul Cézanne: Lom Bibémus

Lomy se staly inspirací i pro naši tvorbu.

Zdeněk Marčík: Lom Bibémus
Jan Marčík:Krajina pod Horou


Zdroje obrazů Cézanna: Mont Sainte-Victoire

Žádné komentáře :

Okomentovat