úterý 10. ledna 2017

Kam za Cezannem: Aix-en-Provence a Le Tholonet



V tomto a následujícím článku vám povíme něco o místech, která jsou spjatá s Paulem Cézannem, jedním z největích francouzských umělců, který je i pro nás svojí tvorbou zásadní inspirací. Epicentrem Cézannova působení je město Aix-en-Provence, kde se Cézanne narodil a žil, a také okolí, hlavně město Le Tholonet

Jan Marčík: Motiv pod Sainte-Victoire



V době, kdy jsme začali jezdit do Francie, pro nás byl Cezanne naprosto zásadní. Za minulého režimu jsme neměli zas tak moc informací, ale tohle byl jeden z géniů, který byl dostupný v literatuře, v přednáškách ve škole. Moderní autoři, kteří se dopracovali k abstrakci, u nás tehdy nebyli dostupní.
Paul Cezanne je považován za jednoho ze zakladatelů moderního umění – vlastně si z něj něco vzal i třeba Picasso pro svou tvorbu a pro kubismus. Cezanne začínal s vícepohledovostí: jednak kubizoval přírodní tvary do základních geometrických tvarů, koulí atd., opatrně, jen podle citu – třeba v zátiší vidíme, že džbánek maluje z přímého pohledu, ale jeho vrch z nadhledu, takže vidíme i jeho půdorys. Vyhýbal se lineární perspektivě, ale snažil se vyjádření prostoru dosáhnout barvou – barevnou perspektivou. 

Paul Cézanne: Zátiší s italskou kameninovou nádobou

 

Aix-en-Provence: Rodiště Cézanna

 

Paul Cézanne (1839-1906) se v Aix-en-Provence narodil a také tu zemřel. Jeho otec byl ve městě nejprve obchodníkem s klobouky, posléze se vypracoval na bankéře a stal se zámožným člověkem. 

Aix-en-Provence

Paul Cézanne se do Aix celý život vracel, měl tu i svůj poslední ateliér – právě ten je jedním z míst, která můžete v Aix navštívit. Dnes je z něj malé muzeum.

Ateliér
 Na hřbitově v Aix-en-Provence našel Cézanne nakonec i místo svého posledního odpočinku.

Zdeněk Marčík u hrobu P. Cézanna

 

Le Tholonet


Le Tholonet je obec u Aix en Provence. U něj je také hora Sainte-Victoire (o níž povíme v dalším článku) a přímo z městečka jsou na tuto horu také krásné výhledy. V Le Tholonet je třeba krásný zámeček, který Cézanne také maloval (turistům však není přístupný).


Zdeněk Marčík: Platan v Le Tholonet

 
Zdeněk Marčík: Pohled na Ste-Victoire z Le Tholonet


Galerie Mlýn Cézanne jako památník 

 

Větrný mlýn na konci Tholonet obec přestavěla a pojmenovala Moulin Cézanne, aby sloužil jako galerie a muzeum. Původní muzeum s expozicí o obci však již bylo zrušeno a zůstala třípatrová galerie, pojmenovaná po slavném umělci. V galerii se střídají výstavy různých umělců: my jsme zde vystavovali na přelomu století, spolu s našimi přáteli Františkem Oberfalzerem a Karlem Fojtů. Výstavu jsme si sami hlídali, proto z této doby také pochází velká část našich obrazů mlýna nebo pohledů z jeho okolí.

Zdeněk Marčík: Mlýn Cézanne
 
Zdeněk Marčík: Pohled z Mlýnu Cézanne

V příštím článku budeme pokračovat v tématu Cézanna v Provence, konkrétně představíme jeho velkou inspiraci, horu Sainte-Victoire. 


Zdroj obrazu Cézanna: Wikiart


 
 

Žádné komentáře :

Okomentovat